Prostata je muška polna žlezda čije je ime poznato još pre nove ere, a nastalo je od grčkog "prohistani" što znači - stajati ispred. Nalazi se između mokraćne bešike i rektuma, i ona okružuje mokraćni kanal, koji sprovodi urin iz bešike kroz penis. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme). Normalno, prostata je veličine i oblika kestena ("kestenjača"). Na rođenju prostata je veličine zrna pasulja, i raste do puberteta kada dostiže svoju veličinu i oblik.

Benigna hiperplazija prostate (BPH), adenom prostate ili dobroćudno uvećanje prostate je stanje koje se učestalo javlja posle 45 godine da bi čak 90% devedesetogodišnjaka imalo tu bolest. To je bolest starijih muškaraca, jer je za nju neophodno prisustvo testosterona. Testosteron se metaboliše u potentniji androgen dihidrotestosteron (DHT). DHT je primarni androgen, odgovoran za rast i razvoj prostate. Dolazi do povećanja žlezdanog tkiva prostate koje kod svih muškaraca počinje negde oko 30.-e godine života kao posledica ovih hormonskih promena. BPH ne treba shvatiti kao bolest, sve dok se ne pojave simptomi. Umereno uvećana prostata je od prilike veličine šljive, ali u vrlo ozbiljnim slučajevima može dostići veličinu grejpfruta. Uvećanje veličine prostate izaziva pritisak na deo mokraćnog kanala koji okružuje, što dovodi do urinarnih simptoma. Češći je nagon na mokrenje čak i kod manje količine mokraće u mokraćnoj bešici, pa otud učestalo noćno mokrenje (nokturija) kao jedan od prvih simptoma. Odloženo mokrenje, isprekidan mlaz mokraće, javlja se nagon za mokrenjem bez ikakvog upozorenja, osećaj da je u bešici zaostao urin, a čak može doći i do retencije (zadržavanja) urina u poodmakloj fazi bolesti.

Ispitivanja su pokazala da od 10 muškaraca starijih od 45 godina, 7 ima neki od simptoma, ali samo trojica to priznaju. Nije pravilo, ali posle 40.-e godine od svojih godina oduzmite 10, i dobićete najčešću prosečnu vrednost volumena prostate vezanu za godine života. Ukoliko simptomi ometaju svakodnevni život i obaveze neophodno je otići kod urologa na pregled. Tabela IPSS (Internacionalni Prostata Simptom Skor) je zvanična skala simptoma i na najbolji način procenjuje ozbiljnost simptoma i uz pomoć nje može se pratiti pogoršanje simptoma tokom vremena.  IPSS.pdf

 Lečenje bi se sastojalo od primene preventivnih mera i medikamentozne terapije. Preventivne mere se primenjuju kod početnih smetnji s BPH-om, koje ne utiču ozbiljnije na kvalitet života. Treba izbegavati duži boravak u hladnom i vlažnom, umereno konzumirati kiselo, ljuto, i slano jelo, kao i kafu i alkohol. Svi navedeni faktori utiču na moguće pogoršanje urinarnih simptoma zbog direktnog delovanja na receptore na nivou vrata mokraćne bešike i prostatičnog dela mokraćnog kanala (naglasak je na izbegavanju i umerenosti, a ne na potpunom odustajanju od dosadašnjeg načina života jer je ipak najteže prihvatiti promenu navika).

Fitoterapija se koristi kod blagih simptoma i tržište je puno raznih preparata od brusnice, koprive, belog luka, bundeve. Ma koji od preparata da izaberete trebalo bi da ga upotrebljavate najkraće 2-3 meseca, jer je to uobičajeno vreme na osnovu koga može da se proceni delovanje. Mehanizam delovanja je zapravo opuštanje tkiva prostate, uz mehaničko uklanjanje mogućih lokalnih uzročnika upale koje pogoršavaju urinarne simptome.

α-blokatori deluju na alfa-receptore koji se nalaze na vratu mokraćne bešike i početnom delu prostatičnog dela mokraćnog kanala. Blokirajući ih oni opuštaju tkivo, olakšavajući izmokravanje. Efetkat terapije treba očekivati 2-3 nedelje po početku uzimanja leka, a i lek treba uzimati uveče pred spavanje u sedećem položaju zbog moguće pojave ortostatske hipertenzije. Kao mono terapija najčešće sa koriste kod BPH-a manjeg volumena (do 45 ccm).

Inhibitori 5-alfa-reduktaze deluju na sam uzrok uvećanja prostate, na hiperplaziju žlezdanog tkiva prostate sprečavajući stvarane DHT-a, a kao posledica njihovog delovanja nastupa smanjenje volumena prostate. Početno delovanje terapije moguće je očekivati 4-8 nedelja po početku uzimanja leka. Kao mono terapija koriste se kod prostate većih volumena (iznad 45 ccm).Kombinovanjem gore spomenutih grupa lekova dolazi do olakšavanja urinarnih simptoma, kao i smanjivanja volumena prostate, pa se i smanjuje potreba za operacijom.

Za svakog muškarca starijeg od 45 godina obavezan je urološki pregled jedanput u godinu dana, jer je verovatnoća da ste među onima koji imaju urinarne simptome čak 70%.

Jedinica za farmakoinformatiku

dipl.pharm.spec.Bošković Ana