http://kaffehornan.se/besokte-fantasitartor-av-ella-sjogren/?cbp=1psfmamrxvbqv DAN RETKIH BOLESTI

my latest blog post Dan retkih bolesti obeležava se 28. februara da bi se šira javnost, lekari, mediji, udruženja pacijenata i predstavnici farmaceutske industrije angažovali na podizanju svesti o retkim bolestima i njihovom uticaju na život pacijenata.

read the full info here Procenjuje se da u Evropskoj uniji od retkih bolesti boluje oko 30 miliona ljudi, od kojih su 75 % deca, a prema zvaničnim statistikama, retke bolesti se javljaju kod jedne od 2.000 osoba. Reč je o trajnim, nepredvidivim oboljenjima, koja napreduju i često su opasna po život.

buy Dapoxetine citrate online in Columbia Missouri U Srbiji retka oboljenja pogađaju 6-8% ukupne populacije kojima je neophodna odgovarajuća društvena podrška.

Website U svetu je do sada registrovano 6000 - 8000 retkih bolesti , a oko 80% su genetskog porekla. Gošeova bolest, fenilketonurija, cistična fibroza, celijakija, Ret-ov sindrom, mnoga neuromuskularna oboljenja su samo deo dugačkog spiska retkih bolesti.

الفوركس ثنائي خيارات يوتيوب Oko 80 % retkih bolesti je genetskog porekla, a kod 50 % se prvi simptomi javljaju već pri rođenju ili u ranom detinjstvu, zbog čega često dolazi do postavljanja pogrešnih dijagnoza ili neadekvatne terapije.

click resources Za obolele od retkih bolesti uglavnom nedostaje odgovarajuća dijagnostika, i nema odgovarajuće zdravstvene nege. Za većinu retkih bolesti lekovi koji normalizuju i produžavaju život obolelog su nedostupni i veoma skupi, a porodice obolelih su veoma angažovane i podnose teret na uštrb sopstvenog kvaliteta života. Lekovi za veliki broj retkih bolesti često su neregistrovani, jer farmaceutske kuće ne nalaze ekonomski račun, a često ih i ne proizvode.

you can find out more Kvalitet života obolelih ne zavisi samo od težine oboljenja, već i od podrške društva. Pacijenti sa retkim bolestima susreću se sa problemima kao što su nedostupnost odgovarajućih dijagnostičkih procedura, kvalitetnih informacija i naučno zasnovanog znanja o retkim bolestima, nedostatak odgovarajuće zdravstvene nege, kao i poteškoće i nejednakost u pristupu medicinskim sredstvima.

http://debbiespellman.com/?kavkaz=option-trading-guidelines&9b7=f0 Problem sa obezbeđivanjem lekova za obolele od retkih bolesti sistemski je počeo da se rešava pravljenjem liste D lekova. Komisija za retke bolesti, osnovana pri Ministarstvu zdravlja pre četirii godine, definisala je 250 retkih oboljenja.

http://clarionmusic.com/?kyzja=la-verit%D0%93--sulle-opzioni-binarie&1a0=f8 la veritГ sulle opzioni binarie Domaći stručnjaci ističu da Srbiji nedostaje registar retkih bolesti, da je program dijagnostike slabo razvijen, kao i da nema nacionalnog programa zbrinjavanja tih pacijenata iako se radi o ozbiljnim, hroničnim, često degenerativnim oboljenjima čija je dijagnostika komplikovana i skupa.

Ovaj dan ukazuje i na to da svaki građanin, bez obzira na dijagnozu, treba da ima jednaka prava i da bude ravnopravan u svim društvenim sferama, bez izuzetka.

Jedinica za farmakoinformatiku