iq options binario SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Poznato je da rak nije nova bolest. Na autopsijama drevnih Egipatskih mumija pronadjeni su koštani tumori i druga maligna oboljenja. Simptomi kancera opisivani su i u Kineskim i Arapskim spisima. Hipokrat je u medicinu uveo termin „karcinom“ koji vodi poreklo od grčke reči „karkinos“ što znači rak.

Intenzivna proučavanja raka počela su krajem 18.-og veka. Međutim, tek u poslednjih nekoliko decenija se pojavila ideja o tome da su i uzroci različitih vrsta tumora veoma različiti među sobom. Interesovanje za kancer poraslo je kada je primećeno da u razvijenim zemljama zarazne bolesti više nisu vodeći uzrok smrti. Ova promena je nastupila usled poboljšanja higijenskih uslova i upotrebe vakcina i antibiotika.

U Srbiji svake godine od raka oboli 32000 osoba, dok je u svetu taj broj 10 miliona ljudi. Svake godine u Srbiji 20000 osoba umre od posledica ove bolesti, što maligna oboljenja čini drugim po učestalosti uzrokom smrti stanovnika Srbije, odmah posle bolesti srca i krvnih sudova.

Najčešće maligne bolesti kod žena u Srbiji su rak dojke, rak debelog creva i rak grlića materice. Svake godine oko 4000 žena u Srbiji oboli od raka dojke, 1500 od raka debelog creva i 1400 od raka grlića materice.

Kod muškaraca, najčešće maligne bolesti su rak pluća i rak debelog creva. Svake godine u Srbiji 3900 muškaraca oboli od raka pluća a 2200 od raka debelog creva.

Broj obolelih i umrlih od malignih oboljenja je u neprekidnom porastu. Savremeni način života podrazumeva promene u navikama, načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti kao i izloženosti sve većem broju štetnih uticaja iz okoline, što sve dovodi do povećanog rizika za maligne bolesti.

Najbolji način borbe protiv malignih bolesti je pronalaženje načina za smanjenje rizika i prevencija. Procenjuje se da bi se primenom dosadašnjih znanja o prevenciji kancera sprečio nastanak do dve trećine slučajeva. Veliki značaj je i u sekundarnoj prevenciji, odnosno ranom otkrivanju bolesti jer uspešnost lečenja zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Jedan od osnovnih uzroka pojave malignih oboljenja, na koji i te kako možemo uticati, je pušenje. Najučestaliji kanceri kao posledica duvana su rak pluća, ždrela, usne duplje, želuca, mokraćne bešike kao i rak grlića materice. Pušenje je zapravo najpreventabilniji uzrok malignih i kardiovaskularnih oboljenja. Pušači imaju 20 puta veći rizik da obole od raka pluća nego nepušači.

Druga velika oblast prevencije kancera je ishrana. Preporučuje se piletina, riba i junetina, puno voća, povrća, kao i žitarice. Savet je da se maksimalno smanji upotreba masnoća životinjskog porekla..

Na trećem mestu je http://protak.se/?koftuna=binary-options-demo-account&dfb=a5 stalna fizička aktivnost. Svakodnevni oštri hod od 30min, 60min intenzivnog vežbanja nedeljno ili 150min umerene aktivnosti nedeljno trebalo bi značajno da smanji rizik od obolevanja.