Indeks članaka

SVETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA

Poznato je da rak nije nova bolest. Na autopsijama drevnih Egipatskih mumija pronadjeni su koštani tumori i druga maligna oboljenja. Simptomi kancera opisivani su i u Kineskim i Arapskim spisima. Hipokrat je u medicinu uveo termin „karcinom“ koji vodi poreklo od grčke reči „karkinos“ što znači rak.

Intenzivna proučavanja raka počela su krajem 18.-og veka. Međutim, tek u poslednjih nekoliko decenija se pojavila ideja o tome da su i uzroci različitih vrsta tumora veoma različiti među sobom. Interesovanje za kancer poraslo je kada je primećeno da u razvijenim zemljama zarazne bolesti više nisu vodeći uzrok smrti. Ova promena je nastupila usled poboljšanja higijenskih uslova i upotrebe vakcina i antibiotika.

U Srbiji svake godine od raka oboli 32000 osoba, dok je u svetu taj broj 10 miliona ljudi. Svake godine u Srbiji 20000 osoba umre od posledica ove bolesti, što maligna oboljenja čini drugim po učestalosti uzrokom smrti stanovnika Srbije, odmah posle bolesti srca i krvnih sudova.

Najčešće maligne bolesti kod žena u Srbiji su rak dojke, rak debelog creva i rak grlića materice. Svake godine oko 4000 žena u Srbiji oboli od raka dojke, 1500 od raka debelog creva i 1400 od raka grlića materice.

Kod muškaraca, najčešće maligne bolesti su rak pluća i rak debelog creva. Svake godine u Srbiji 3900 muškaraca oboli od raka pluća a 2200 od raka debelog creva.

Broj obolelih i umrlih od malignih oboljenja je u neprekidnom porastu. Savremeni način života podrazumeva promene u navikama, načinu ishrane, fizičkoj aktivnosti kao i izloženosti sve većem broju štetnih uticaja iz okoline, što sve dovodi do povećanog rizika za maligne bolesti.

Najbolji način borbe protiv malignih bolesti je pronalaženje načina za smanjenje rizika i prevencija. Procenjuje se da bi se primenom dosadašnjih znanja o prevenciji kancera sprečio nastanak do dve trećine slučajeva. Veliki značaj je i u sekundarnoj prevenciji, odnosno ranom otkrivanju bolesti jer uspešnost lečenja zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze.

Jedan od osnovnih uzroka pojave malignih oboljenja, na koji i te kako možemo uticati, je pušenje. Najučestaliji kanceri kao posledica duvana su rak pluća, ždrela, usne duplje, želuca, mokraćne bešike kao i rak grlića materice. Pušenje je zapravo najpreventabilniji uzrok malignih i kardiovaskularnih oboljenja. Pušači imaju 20 puta veći rizik da obole od raka pluća nego nepušači.

Druga velika oblast prevencije kancera je ishrana. Preporučuje se piletina, riba i junetina, puno voća, povrća, kao i žitarice. Savet je da se maksimalno smanji upotreba masnoća životinjskog porekla..

Na trećem mestu je stalna fizička aktivnost. Svakodnevni oštri hod od 30min, 60min intenzivnog vežbanja nedeljno ili 150min umerene aktivnosti nedeljno trebalo bi značajno da smanji rizik od obolevanja.